Translate

zaterdag 9 maart 2013

Herfst in de lente.

Nu buiten de seizoenen een beetje door elkaar lopen (ik hoor dat er morgen sneeuw wordt verwacht ?!), kan ik hier ook best mijn boekje met een uitgesproken herfstig thema laten zien:
het paddenstoelen-boekje. 

Ik klop mezelf nogal op de borst  vind mezelf vrij aardig in spelling, maar de laatste jaren met al die nieuwe spellingsregels, raak ik een beetje aan het twijfelen.
Zo ook bij die paddestoelen. Die dus eigenlijk tegenwoordig paddeNstoelen blijken te heten. Verdraaid, ik heb het gewoon op moeten zoeken, want wat mij betreft kon het allebei. Nou, niet van meneer Dikke van Dale online hoor. Die zei onverbiddelijk "tussen-n", kijk maar  hiero en bij het mycologisch gezelschap (hullie van de paddo's) hebben ze er ook een verhaaltje aan gewijd.
Je zou verdorie afzien van het hele gevalletje, met al die vewarring. Gewoon een Herfstboekje maken of zo, daar lijkt me de spelling niet al te moeilijk van......

Anywayz, ik had het dingetje nou toch al klaar, dus ik liet me niet meer door een flauw tussen-ennetje uit veld slaan, ha!
Maar ik dwaal een beetje af, geloof ik.......


Dat boekje was een project, waar ik in het ScrapHeap-weekend van afgelopen oktober aan wilde beginnen.
Lekker kliederen met gesso, glimmermist, poedertjes en boekbindlijm en dan 's avonds fijn alles kunnen laten liggen om de andere dag weer verder te gaan.

Ik was voor de foto's een duin/natuurgebiedje bij ons in gegaan en daar had ik wel behoorlijk wat paddenstoelfoto's kunnen maken. Maar qua kleur en vorm leken die (voor mijn leken-oog althans) toch behoorlijk op elkaar.
En eigenlijk wilde ik nog eens zo heel erg graag zélf de 'Wit-Met-Rode-Stippers' op de foto zetten. Helaas zijn die bij ons een beetje dun gezaaid. Als in: helemaal-niet-te-vinden dun.
Daar had ik best een beetje de dampen over in. Rót paddenstoelen, staan zeker allemaal in de Efteling!

Maar waar niet is, verliest de keizer z'n rechten (in dit geval: de ScrapKeizerin) en ik moest het dus doen met wat ik had. Ik nam de geprinte foto's mee en papier en de hele mikmak en begon aldaar aan het boekje.

Wat er toen gebeurde leek toch wel een beetje op een sprookje ;)
ScrapVriendin, die mee was naar het weekend, ging zaterdagmorgen een luchtje scheppen en vond aan de achterkant van het gebouw een ongekende schat:
hele kuddes Rood-met-witte-stippen-Paddenstoelen!!!
Ze riep mij en Schoonzus er bij en het volgende uur hebben we alleen maar ondersteboven of op de knieën in het gras gehangen. Zélden zo'n foto-geniek stel vliegenzwammen bij elkaar gezien! Ze zijn letterlijk vanuit elke houding op de foto gezet, ha.

Achteraf was het natuurlijk logisch dat die dingen daar stonden. Het gebouw stond namelijk hemelsbreed op een steenworp afstand van de Efteling  ;)
Het boekje kwam uiteraard niet af dat weekend (op geen stukken na zelfs), maar in de afgelopen weken heb ik het wél afgemaakt, inclusief die mooie Vliegenzwam-foto's.

En  dit is het resultaat:De basis is gemaakt naar een idee van Loes de Groot, die de workshop "Completely Craft" deed. Maar ik heb er mijn eigen draai aan gegeven.
Het boekje wordt gevormd door kant-en klare canvas bordjes van de Xenos (die van 10 x 15 cm), die d.m.v. kraftpapier aan elkaar gefrummeld worden.
Voor de extra flapjes aan de voor-en achterkaftjes, heb ik één canvasbordje in tweeën gesneden. 

Binnenkant van de voorkaft, waar aan het extra-flapje.  Tegen de binnenkant van de kaft zit weer een stukje grijsbord geplakt, wat naar boven open geklapt kan worden.


 
dat ziet er open geklapt zo uit.


 In de rug zitten 5 dubbele pagina's gebonden, die van kraftpapier of ribbelkarton zijn gemaakt. Veel pagina's zijn bewerkt met gesso, perfect pearls en glimmermist.

De ondergrond is hier gemaakt van vloeipapier uit een schoenendoos. Dit is met boekbinderslijm een beetje gekreukeld op het kraftpapier gelijmd en daarna met glimmermist bespoten.


Kijk, een hele 'special' gewijd aan de vliegenzwam  ;)Ook gebruikte ik washi-tape en modelling paste om figuurtjes te sjabloneren, zoals paddenstoeltjes, de witte stipjes hierboven en de herfstblaadjes op deze detail-foto. Die zijn later weer gekleurd met perfect pearls.


 Zo zitten de binnenblaadjes met touw gebonden in de rug

De achterkaft ziet er aan de binnenkant dan weer zo uit met opengeklapt flapje....

rechts een diaraampje als fotolijstje


en met een dichte flap

Dat bedeltje is toch vét schattig? Daar alleen al voor zou je zo'n boekje maken .....Verder veel gebruik van 'natuurlijke' materialen zoals touw, jute, raffia en kraftpapier en bruin pakpapier.


Kwam het toch nog goed met die paddenstoelies  :)

4 opmerkingen:

 1. mooi mooi mooi
  ik heb ook iets met paddeNstoelen
  michel word altijd gek als ik in het bos bij
  iedere paddeNstoel stil sta, hij ziet ze soms
  niet eens, maar ik wel, ben er echt naar op zoek
  rood met witte stippen kom je hier niet zo heel vaak tegen, maar die van jou zijn super gaaf

  liefs Debby

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw!!! Wat een prachtig boekje.
  Je verhaal heb ik met veel plezier zitten lezen en af en toe kon ik een grinnik niet tegenhouden.
  Groetjes Yvonne.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow Anja hij is mooi geworden.En die rood met witte stippen paddestoelen komen me bekend voor.Heb zelf ook een hele fotoreeks gemaakt tijdens dat weekend!!!

  Groetjes Miriam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Echt een prachtig album en wat leuk al die paddeNstoelen foto's!!!!!!Superleuke binding ook en mooi papier heb je gebruikt, en dat paddeNstoeltjesbedeltje is echt té leuk!!!!! Ook ik zou alleen al daarvoor een albumpje gemaakt hebben hihi.
  By the way is dit misschien een leuke site voor jou?
  http://www.beterspellen.nl/website/index.php?pag=1&dat=2013-03-27
  Ik doe de test nu dagelijks, soms goed maar kom er toch achter dat ik het vaak zeker weten goet foud heb!!!!;-)

  BeantwoordenVerwijderen